Veneilijä: tällaisen auton tarvitset

Artikkelit

Jos vedät auton perässä soutu- tai perämoottorivenettä, onnistuu se aivan tavallisella henkilöautolla. Mutta entäpä jos tarpeesi ovat vaativammat?

Delta Auton markkinointispesialisti Juha Hämäläinen kertoo, mitä veneilijän kannattaa huomioida auton valinnassa, oli kyse sitten isomman tai pienemmän purren vetämisestä.

 

Kia cee’d

”Auton valinta riippuu täysin käyttötarpeista ja perässä vedettävän veneen koosta. Jos vene on pieni, Kia cee’d on mainio vaihtoehto”, Hämäläinen toteaa ja alkaa luetella auton tehoja.

”Ärhäkkä 1,0-litrainen T-GDI -moottori säästää polttoainetta ollen mitä parhain kaveri pidemmällekin reissulle. Manuaalivaihteistolla varustettu cee’d vetää perässään vaivatta noin 1200 kilon kärryä. cee’din pohjassa oleva vaimennusjärjestelmä mahdollistaa vakaan ajotuntuman ja iskunvaimennuksen, joka on toivottavaa peräkärryä vedettäessä. “

kia_ceed_sw_my17_outdoor_hero.jpg

 

Kia Sportage

Entä jos omistaa hieman isomman veneen ja kilometrejä kertyy satoja vuodessa? Toivottavaa olisi, että ajomukavuus olisi riittävä ja hevosvoimia riittäisi.

Mikä auto vastaisi näihin tarpeisiin parhaiten alan ammattilaisen mielestä?

”On monia hyviä vaihtoehtoja. Ensimmäiseksi tulee mieleen Kia Sportage, kahden litran dieselmoottorilla ja automaattivaihteistolla vahvistettu auto. Se pystyy vetämään perässään vaivatta 1900 kilon kärryä.”

Hämäläinen muistuttaa, että Kia Sportage on jo itsessään painava auto.

”On hyvä ottaa huomioon, että jos auton kanssa vetää painavaa venettä, täytyy ajokortissa olla BE-luokka.”

Painorajoitukset, joita poliisit tarkkailevat, ovat auton ja peräkärryn kokonaismassa. B-kortilla saa kuljettaa korkeintaan 3500 kiloa painavia henkilö- ja pakettiautoiksi rekisteröityjä ajoneuvoja sekä 4250 kiloa painavia ajoneuvoyhdistelmiä, joiden perävaunun kokonaismassa ei ylitä 750 kiloa.

kia_sportage_my16_outdoor_5_1000x400.jpg

 

Mitsubishi Pajero

”Kun puhutaan järeämmän kokoluokan veneestä, on järkevää puntaroida isomman auton ostoa. Hyvä automalli esimerkiksi kalastajalle on Mitsubishi Pajero. Tämän auton perässä saa vetää paattia, joka painaa jopa 3500 kiloa. Puhutaan siis todella ison kokoluokan veneestä, jota käyttävät muun muassa ammattilaiskalastajat.”

17_PAJERO_EU_2_1108_LR_1000x400.jpg

 

Hämäläisen vinkit veneilijän auton valintaan:

  1. Älä hanki autoa, jonka kanssa päädyt vetokyvyn äärirajoille. Veneen kuljetuksessa on hyvä huomioida sen ylhäällä oleva painopiste, sillä tuuli nappaa helposti veneeseen.
  2. Turvallisuuden näkökulmasta on hyvä ymmärtää, että autossa on oltava riittävästi massaa. Muuten käy niin, että kärry lähtee ohjaamaan autoa, eikä toisinpäin.
  3. Peruutuskamera on näppärä apulainen veneilijän autossa. Se helpottaa huomattavasti kärryn peruuttamista ja auton koon hahmottamista.
  4. Älä unohda vetoauton renkaiden tärkeyttä. Varsinkin kun puhutaan vanhemmasta autosta, on syytä kiinnittää huomiota renkaiden kuntoon.
  5. Muista punnita kumpi on sinulle parempi: automaatti- vai manuaalivaihteisto. Ota selvää maksimivetorajoituksista ennen auton ostoa. Niihin vaikuttavat eri vaihteistomallit.
  6. Viimeisimpänä ja tärkeimpänä, tarkista aina ajokorttisi riittävyys venettä vetäessä.