Turvalliset renkaat - katso vinkit

Artikkelit

Turvalliset renkaat parhaimmassa tapauksessa pelastavat henkesi. Renkaat onkin syytä tarkastaa vaihtaessa. 

Turvalliset renkaat eivät myöskään ole vain ainoastaan kylmien kuukausien ongelma vaan myös kesärenkaat on syytä olla hyväkuntoisia. Renkaita tarkistettaessa on syytä katsoa renkaiden urasyvyys ja kulumisurat.

Renkaiden urasyvyys

Renkaiden urasyvyys määrittelee kuinka turvalliset renkaasi ovat. Renkaiden kunnosta ja säännöllisestä urasyvyyden tarkistuksesta kannattaa pitää huolta, sillä hyvät ja turvalliset renkaat voivat äkkijarrutustilanteessa pelastaa henkesi. Lyhyesti sanottuna enemmän urasyvyyttä renkaissa takaa paremman ajoturvallisuuden.

Lain mukaan kulutuspinnan pääurien urasyvyys tulee olla kesärenkaissa 1,6 mm ja talvirenkaissa 3,00 mm. Lain velvoittamat urasyvyydet ovat kuitenkin absoluuttiset minimisyvyydet, jolloin renkaiden pitokyky märällä, loskaisella tai lumisella säällä on merkittävän heikkoa.

Syysmyrskyissä renkailla on suuri merkitys vesiliirtojen välttämiseksi, tästä syystä kesärenkaiden hankintaa ei kannata jättää kevääseen jos urasyvyys ei ole riittävä. Uusien renkaiden hankinta on jo ajankohtaista, kun kesärenkaiden urasyvyys on noin 4 mm ja talvirenkaiden yli 5 mm. Uudet kesärenkaat ovat urasyvyydeltään 8 mm ja talvirenkaat 10 mm.

Suositeltava renkaiden urasyvyys on minimissään 4-5 mm. 4 mm urasyvyydellä kesärenkaiden suorituskyky sadekelillä on tyydyttävä ja turvallisuusriski jo alle 4 mm urasyvyyden kohdalla. Tästä syystä uudet talvi- ja kesärenkaat on hyvä vaihtaa ennen kuin lain velvoittamat urasyvyydet tulevat vastaan.

Renkaiden urasyvyyden voit tarkistaa näppärästi kahden euron kolikolla.

  1. Aseta kahden euron kolikko renkaan pääuraan.
  2. Kolikon hopeareunan peittyessä kokonaan renkaiden urasyvyyttä on jäljellä vielä 4 mm.

 

Renkaiden kulumisurat

Jos kesärenkaat tai talvirenkaat kuluvat käytössä epätasaisesti voi kyseessä olla vika paitsi renkaassa, niin myös autossa. Jos renkaasi eivät kulu tasaisesti niin voit katsoa oheisista kuvista mahdollisen vian aiheuttajaa.

Kulumisura paljastaa vian...

 

Pistekulutus
Vika tasapainotuksessa.

”Kantapää-varvas”-kulutus
(vastakkaisilla puolilla)
Vika iskunvaimentimissa.

Puolikuun muotoinen kulutus
Vikaa ohjauskulmissa.

Kuluu koko renkaan leveydeltä
Jarrut laahaavat.

Kuluu ulkoreunasta
Vikaa ohjauskulmissa.

Kuluu sisäreunasta
Vikaa ohjauskulmissa.

Kuluu sekä ulko- että sisäpuolelta
Liian alhainen rengaspaine.

Kuluu keskeltä
Liian suuri rengaspaine..
(tietyissä sarjoissa keskeltä kuluvan renkaan rengas-painetta pitää mahdollisesti nostaa).

Kuluu ulkoreunasta
Vikaa ohjauskulmissa tai rengaspaineessa
(pidemmän aikaa)

Kuluu sisäreunasta
Vaurioitunut esim. katukivetyksen, kuopan tai vandalisoinnin seurauksena.

 

Nastarenkaiden kuluminen

Nastarenkaiden nastoja kannattaa myös pitää silmällä. Puuttuvat, löysät tai taipuneet nastat vähentävät renkaan pitoa. Nastoja pitää myös olla tasaisesti jakautuneena koko renkaaseen. Jos nastoja on irronnut toisesta renkaasta enemmän kuin toisesta heikkenee renkaiden pito entisestään; nastamääräysten mukaan nastojen määrä renkaiden välillä ei saa vaihdella enempää kuin 25 prosenttia.

Jos huomaat nastarenkaissasi puutteita on aika harkita renkaiden uusimista.

Osta uudet renkaat Delta Kaupasta »

Varaa aika renkaanvaihtoon »