Kesärenkaiden vaihto

Artikkelit

Kevät tullessaan herättää autoilijoille kysymyksen kesärenkaiden oikeasta vaihtoajankohdasta. Millon on se oikea aika vaihtaa talvirenkaat kesärenkaisiin?

Milloin on oikea aika vaihtaa kesärenkaat?

Talvirengaspakko on Suomen lainsäädännön mukaan voimassa 1.12.-28.2. asti. Näin ollen kesärenkaat voi siis aikaisintaan vaihtaa alle 1.3. Kesärenkaat eivät kuitenkaan harvoin sovellu maaliskuisille teille joten renkaiden vaihtamisessa ei kannata kiirehtiä turhaan.

Suositeltavaa on jättää kesärenkaiden vaihto ajankohtaan, jolloin yöpakkasista ei enää ole vaaraa. Suomen laki velvoittaa vaihtamaan kesärenkaat alle maaliskuun loppuun mennessä, tai viimeistään toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina. Kitkarenkaiden vaihtoaika on joustava, sillä laki ei kiellä kitkarenkaiden käyttöä kesälläkään. Kitkarenkaat eivät kuitenkaan vastaa ominaisuuksiltaan kesärenkaita, joten ne eivät ole tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön.

Kesärenkaat on syytä tarkistaa jo hyvissä ajoin ennen niiden vaihtamista. Tarkista mm. renkaiden urasyvyydet ja ilmanpaineet. Suomen vaihteleviin sääoloihin kannattaakin varautua kunnollisilla ja turvallisilla renkailla - hyvät renkaat voi olla halpa henkivakuutus liikenteessä.

 

Kesärenkaat - mitä ne ovat ja mitä niiltä haetaan?

Kesärenkaita voidaan käyttää kaikilla keleillä paitsi talvella ja niitä tulisi käyttää ainakin pääsiäisestä lokakuuhun. Kesärenkaissa tärkeintä ovat hiljaiset renkaat, hyvä ajomukavuus ja erinomainen ohjauskyky. Nämä renkaat sopivat ajoon parhaiten kuivalla ja vähän märällä säällä eikä niitä suositella talviajoon kylmällä säällä, jäällä eikä lumessa. Kesärenkaat antavat parhaan ajettavuuden, kun lämpötila on kaksinumeroinen.

Kun katsot kesärenkaiden profiilia näet yleensä kaarevia uurteita ja monimutkaisia kuvioita. Tämä antaa parhaan ajettavuuden kuumalla, kostealla säällä. Kesärenkaiden kumiseos on talvirenkaita kovempaa ja uurteet keräävät ja ohjaavat vettä pois renkaasta, jotta se ei kellu.
Kun etsit uusia kesärenkaita on parasta ottaa saman kokoiset kuin auton perusrenkaat. Jotkut kesärenkaat tulevat eri kokoisina mutta mitä isommat ja leveämmät renkaat ovat, sitä isompi riski on päätyä vesiliirtoon. Vesiliirron todennäköisyyden voi minimoida valitsemalla renkaat, joissa on suunnattu uramuotoilu.

 

Etsitkö uusia kesärenkaita?

Haluatko varata ajan renkaanvaihtoon?