Kaikki mitä sinun pitää tietää autosi ilmastoinnista

Artikkelit, Huolto

Näillä vinkeillä pidät autosi ilmastoinnin kunnossa ja säästyt turhilta kuluilta ja harmeilta. 

Tiesithän, että auton ilmastointi on syytä huoltaa 2–3 vuoden välein.

Seuraavassa Delta Auton markkinointispesialisti Juha Hämäläisen Top 5 kysymystä ja vinkkiä siihen, kuinka pidät oman autosi ilmastoinnin kunnossa ja hyödynnät sitä parhaalla mahdollisella tavalla.

1. Mikä on kaikista tärkeintä, jotta ilmastointi toimii ja viilentää parhaiten autoasi?

Säännöllisyys, säännöllisyys ja vielä kerran säännöllisyys: Tästä jankutetaan aina, mutta jos olet kerran tehnyt päätöksen hankkia auton, on siitä syytä myös pitää huoltaa, joten käy säännöllisissä ja ajanmukaisissa ilmastointihuolloissa. Huoltovälit ovat automerkistä riippuen yleensä noin 2–3 vuoden välein.

Ilmastoinnin huolto tapahtuu kolmessa vaiheessa. Ensimmäiseksi ilmastointilaitteen järjestelmästä poistetaan kylmäaine. Tämän jälkeen järjestelmä alipaineistetaan, jonka tarkoituksena on poistaa ilmastointilaiteesta sinne kertynyt kosteus ja varmistaa, ettei järjestelmässä ole selkeitä vuotokohtia. Viimeisimmässä vaiheessa järjestelmä täytetään uudella kylmäaineella ja lisätään huoltavaa öljyä, joka pitää tiivisteet ja muut järjestelmän komponentit kunnossa. Kaiken kaikkiaan, merkistä riippuen, koko huoltotoimenpiteeseen menee reilu puoli tuntia.

 

 2. Mihin muuhun ilmastointia voi käyttää, kuin vain kesällä auton viilennykseen? 

Ilmastoinnin toinen tarkoitus: Oletko tullut ajatelleeksi, että ilmastointi poistaa kaikista tehokkaimmin autosi tuulilaista huurteen kostealla säällä. Ratkaisu ei ole se perinteinen tuulettimesta lämmöt täysille -periaate, vaan ilmastointi. Tästä syystä usein autoissa valittaessa puhallus suoraan tuulilasille kytkeytyy ilmastointi automaattisesti päälle.

 

3. Onko jotain muita auton huoltotoimenpiteitä, joita kannattaa tehdä normaalin ilmastointihuollon lisäksi?

Ei muuta kuin raitisilmansuodatin vaihtoon: Ilmanlaadun tärkeydestä kertoo muukin kuin vain Aamu-tv:n kaupunkien ilmanlaatutiedote. Pidäthän siis huolta siitä, että vaihdatat säännöllisin väliajoin autosi raitisilmasuodattimen, se nimittäin vaikuttaa radikaalisti autosi sisäilman laatuun ja ilmastoinnin toimivuuteen yleisesti. Tämänkin suodattimen vaihto ei aina ole yksinkertainen juttu kotikonstein, vaan vaihto tapahtuu normaalissa perushuollossa mekaanikon näpeissä näppärästi.

Lisäksi ei kannata unohtaa ilmastoinnin desinfiointia! Ilmastoinnin kennoon kondensoituu vettä, kun se kuivaa auton sisälle tulevaa ilmaa ja usein tuo vesi saattaa jäädä seisomaan kennolle pitkiksikin ajoiksi antaen oivan kasvualustan bakteereille ja sienikasvustolle, aiheuttaen tunkkaisen tai muuten epämiellyttävän hajun matkustamoon. Tämä vaiva on kuitenkin helposti hoidettavissa ilmastointikanavien desinfioinnilla, joka onnistuu helposti raitisilmasuodattimen vaihdon yhteydessä!

 

 4. Monikaan ei käytä talvella ilmastointia. Olisiko kuitenkin syytä?

Muistuttele itseäsi ilmastoinnin olemassa olosta myös talvella: Ilmastoinnin suurimmat hyödyt pääsevät oikeuksiinsa Pohjolassa vasta kesällä. Suomen ilmastosta johtuen meistä monikaan ei käytä auton viilennystä talvella, vaikka välillä se olisi tarpeen. Käyttämättömyys aiheuttaa ilmastointilaitteessa olevien tiivisteiden kuivumista, joka voi aiheuttaa vuositasolla jopa 25 prosentin ilmastointiaineen hukkaa. Eihän siis unohdeta ilmastointia pakkasellakaan. Toki auton ilmastointi vaatii muutaman plussa-asteen toimiakseen, joten helpointa tämä on suorittaa esim. kelien niin salliessa tai lämpimästä parkkihallista lähdettäessä.

 

5. Onko autojen ilmastoinnin saralla tapahtumassa tulevaisuudessa jotain merkittävää? 

Ilmastoinnin uudet tuulet: Jo nyt monissa uusien automallien ilmastointilaitteissa käytetään uutta ja ympäristöystävällisempää, joskin kuluttajalla hieman kalliimpaa kylmäainetta. Uusi kylmäaine täyttää ajoneuvojen ilmastointijärjestelmien päästöjä rajoittavan EU:n direktiivin 2006/40/EY vaatimukset. Tällä hetkellä auton ilmastointihuolto kustantaa noin 60-100 euroa, mutta uuden kylmäaineen vuoksi huollon kustannukset nousevat tulevaisuudessa vaativamman laitteiston ja työn takia yli 200 euroon.

 

Ilmastointihuollon saat tehtyä kätevästi lähimmässä Delta Autossasi.

Katso lisää ilmastointihuollosta »