Miten tehdään koeajo?

Artikkelit

Autoa valitseva asiakas tutustuu ehdokkaisiin koeajamalla niitä, jonka tehtävä on selkeyttää auton valintaa. Kierros korttelin ympäri kertoo kokeneelle jotain, mutta ennen lopullista ostopäätöstä olisi hyvä syventyä hiukan perusteellisemmin.

 Auton valinta on vaikea tehtävä. Tarjolla on, onneksi, valtava määrä vaihtoehtoja. Eri autotyyppejä, korimalleja, vetotapoja, moottorivaihtoehtoja ja varusteversioita on niin paljon, että pelkästään yhden merkin sisällä saattaa tarjolla olla yli sata erilaista autoa. Ammattitaitoiset myyjät osaavat yhdessä ostajan kanssa kartoittaa tarjontaa. Alussa kannattaa lähteä liikkeelle avoimin mielin ja ilman ennakkoluuloja. Esimerkiksi läheskään kaikki nelivedot eivät ole "bensarosvoja".

kia-optima-farmari_takaluukku
Toiset tarvitsevat enemmän tilaa takaluukkuun. Kuvassa uusi Kia Optima Farmarimallin tilava takaosa.
 

Toisella suuri tavaratila on merkityksellisempi kuin pieni polttoaineen kulutus. Jollekin lastenistuinten sijoittaminen autoon on tärkeämpää kuin ohituskiihtyvyys. Tästä syystä huolellisesti suunniteltu koeajo on tärkeä osa ostoprosessia.

Perusteellinen tutustuminen autoon on tärkeää, sillä huomioitavia asioita on paljon. Ajettavuus, suorituskyky, istuinten säädöt, tavaratila ja ylipäätään auton malli ja koko.

Pelkästään ajokilometrejä ei moottorin valinnassa kannata tuijottaa. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa ajaa sekä diesel, että bensiinikäyttöinen malli mikäli olet valinnasta epävarma. Diesel on myös monelle puhtaasti mukavuustekijä.

Koeajo selkeyttää valintaa

Kannattaa myös muistaa, että liikkeessä tutustutaan vaihtoehtoihin, mutta vasta tien päällä selviää, tuntuuko auto omalta. Kun autoa menee katsomaan liikkeeseen kannattaa koeajoa varata ujostelematta. Koeajo yleensä selkeyttää ajatuksia ja helpottaa hahmottamaan konkreettisia ajo-ominaisuuksia. Lisäksi auton ajotuntuma tulee tutuksi ajon aikana.

kia_sorento_my16_rough_road_main_(driving_pleasure)_7701_39303
 
 
Myös ympäristö vaikuttaa auton valintaan. Auton on sovelluttava vilkkaaseen kaupunkiajoon tai haastavaan maastoon tai tarpeen vaatiessa molempiin.

 

Ensimmäiseen koeajoon varataan tyypillisesti aikaa puolesta tunnista tuntiin. Myöhemmin kun vaihtoehtoja on vain muutama kannattaa järjestää koeajoa useamman tunnin verran. Usean tunnin koeajolla varmistetaan, että auto on todella tarpeiden ja mieltymyksien mukainen.

Jokaisella on yksilöllisiä tarpeita ja autoliikkeessä asiakkaan tuoma golfbagi tai sellokotelo eivät ole vieraita esineitä, sillä on tärkeää varmistaa, että auto vastaa käyttötarkoitusta. Koeajoautot ovat sitä varten, että niitä kokeillaan nimenomaan niissä tilanteissa joita varten autoa ollaan hankkimassa.

Autoliikkeisiin kannattaa olla ajoissa yhteydessä ja kun eri vaihtoehtoja on kartoitettu, on järkevää varata riittävästi aikaa koeajoon.  Koeajo kannattaa myös sopia hyvissä ajoin, jotta voidaan varmistaa että sopiva malli on koeajoon saatavilla.

Huomioi nämä koeajossa

  1. Varaa aika koeajoon ajoissa. Koeaja useampi vaihtoehto. Varsinkin eri moottorivaihtoehtoihin kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti
  2. Varmista auton sopivuus. Ruumiinrakenteita on erilaisia, joten varmista riittävätkö istuimen ja ohjauspyörän säädöt sinun tarpeisiin ja onko ikkunoista ja peileistä hyvä näkyvyys kaikkiin suuntiin.
  3. Sovita päivittäiset tarve-esineet kuten lastenistuin, vaunut yms. autoon. Mikäli vedät perävaunua varmista auton vetokyky ikävien yllätysten välttämiseksi.
  4. Jos ajat pitkiä matkoja, kiinnitä erityishuomiota ajoergonomiaan, suorituskykyyn ja polttoainetalouteen. Mikäli ajosuoritteesi on lyhytkestoista ja kaupunkipainoitteista, huomioi auton ketteryys, ulkomitat ja ääriviivojen hahmottaminen.

 

Teksti Jari Kohonen, 1/2011 JAMES-lehti